Natuur & Jaarfeesten

De natuur heeft haar eigen cyclus, de seizoenen. Zo is de natuur in de winter in rust en bereidt ze zich voor op de lente. En zo tegen de lente wordt ze weer wakker, zaadjes komen uit en de natuur is weer in volle bloei. Een heel natuurlijk ritme. Er is een tijd voor geboorte, groei, verval, loslaten, dood en wedergeboorte. Deze thematiek en symboliek vind je ook terug in de acht jaarfeesten. En ook in de cyclus van de Maan (zie het tabblad 'De Maan'), maar dan binnen een maand. Leven naar deze cyclus kan rust en structuur geven.

Vertaald naar ons dagelijks leven betekent dit ritme bijvoorbeeld tijd voor plannen maken, kennis opdoen en creëren, afronden, loslaten van oude patronen of situaties, en rust nemen. Maar vaak hollen we het hele jaar door, want we "moeten" zoveel en "tijd is geld". Toch wordt er in verschillende culturen rekening gehouden met dit ritme. Voor zover mogelijk natuurlijk. Want er zijn altijd dingen die doorgaan en gedaan en / of afgerond moeten worden. Maar er bij stil staan kan zeker geen kwaad :-)


De natuur heeft een hoop wijsheid, rust, structuur en vitaliteit te bieden

 

De jaarfeesten


Imbolc (uitspraak 'immolc') - 1/2 februari (Candlemas)
Het feest van de bevruchting van de aarde. Nieuw leven wordt zichtbaar, maar de meeste groei speelt zich nog onder de grond af. Imbolc staat voor het prille begin, de aarde maakt zich klaar om het zaad weer te laten ontkiemen, de boeren gaan weer ploegen en al eeuwenlang is dit het moment van “De Grote Schoonmaak”. Imbolc is dan ook een zuiveringsfeest. Tijdens Imbolc, wat “in de buik” betekent, vier je het eind van de winter en “haal je de bezem door je huis”. Want ook de natuur is “opgeruimd” – de gevallen herfstbladeren zijn verdwenen en de lucht voelt heerlijk fris en schoon. Je “begroet” hetgeen je vorig jaar gezaaid hebt (je goede voornemens – welke zijn uitgekomen, welke niet, en heb je ze nog nodig), zet de gelukte voornemens symbolisch in het licht en geniet van de frisse nieuwe start, waarbij je bedenkt dat je (tijdens Ostara) gewoon weer opnieuw mag beginnen, als je niet aan alles toe bent gekomen.
Thema’s: zuiveren / schoonmaken, creativiteit, nieuw leven,
Kleuren: wit, zilver & goud

Ostara (uitspraak 'ostarra') - 21/22 maart (Lentefeest)
De lente-evening of voorjaarsequinox. Het feest van het licht en de vruchtbaarheid. Op deze dag zijn duister en licht in evenwicht, want de dag en de nacht zijn even lang en vanaf nu worden de dagen weer langer dan de nachten. In de natuur is het nieuwe leven duidelijk te zien. De behoefte aan schoonmaken is groot. De bezem er door, ramen open, een frisse wind. De voorjaarsschoonmaak. Symbolen van deze vruchtbaarheid zijn eieren, konijnen (paashaasjes van chocola of stro) en bloemen. Tijdens Ostara ‘zaai’ je je goede voornemens voor de komende cyclus. Thema’s: zaaien, goede voornemens. En toch ook weer schoonmaken. De lente in je bol :-)
Kleuren: geel, goud & rood

Beltane (uitspraak 'belteen') - 1 mei (Meifeest, Mei-avond)
Beltane is samen met Samhain de belangrijkste ‘sabbat’ van de acht vieringen. Deze twee feesten zijn elkaars tegenpolen in de cyclus van het jaar. Samhain staat voor de “dood” en Beltane voor het “leven”. Beltane betekent ‘fel vuur’ en is dan ook een vuurfeest. Tijdens Beltane had, en heb je nog steeds, de meipalen of meibomen versierd met linten, waar omheen werd gedanst. Alles staat nu in volle bloei en de jonge dieren dartelen buiten in het rond. Dit is een feest van vrolijkheid, blijdschap om het nieuwe leven dat nu overal aanwezig is. Dit is hét vruchtbaarheidsfeest. Dat wat we tijdens Ostara hebben gezaaid, begint nu te groeien
Thema’s: vruchtbaarheid, het leven
Kleuren: groen & wit

Litha (uitspraak 'lieta') - 21/22 juni (Midzomer)
De zomerzonnewende. Dit is de langste dag van het jaar, vanaf nu worden de dagen weer korter. De zon staat nu op het hoogste punt. Het is de laatste dag waarop kruiden geplukt worden voor de winter (want daarna geeft de plant de kracht aan het zaad en zijn het blad en de bloem niet meer geschikt voor gebruik). Bij Litha hoort het verhaal van het gevecht tussen koning Hulst en koning Eik. Koning Hulst wint. Het gaat niet letterlijk om leven en dood, maar om de verplaatsing van kracht. Litha is net als Beltane een vuurfeest. Het vuur staat hier voor de krachtige Zon.
Thema’s: kracht (opdoen voor de komende periode), afscheid nemen (van wat je niet meer nodig hebt)
Kleuren: warme zomerse kleuren

Lughnasadh (uitspraak 'loenasà') - 1 augustus (Lammas)
Oorspronkelijk het grote oogstfeest. Dit feest wordt traditioneel gevierd met brood dat gebakken is van het eerste graan. Het feest van het einde van de zomer en begin van de herfst. Er werd ooit beweerd dat dit de beste tijd is om een huwelijk aan te gaan. Ook dàt kun je symbolisch zien. Het is het feest van de strooien poppetjes. 1 augustus zijn de dagen nog lang, maar het landschap begint al te verkleuren. Het is een tijd van veel buitenactiviteiten, maar ook van het voorbereiden op de winter. De tijd om alvast een voorraad te maken voor de koude, donkere dagen. De natuur is nu op haar rijkst en er kan nu nog van alles geplukt worden. Ook persoonlijk vruchten van jouw energie van het afgelopen jaar. En persoonlijke offers: wat heb je er voor over om te mogen “offeren”. Zijn er dingen die je los moet laten om te kunnen ‘overleven’?
Thema’s: oogst, offeren, dankbaarheid, afscheid nemen / loslaten (van wat je niet meer nodig hebt)
Kleuren: bruin, geel, goud, oranje, rood

Mabon (uitspraak 'maabòn') - rond 21 september (zon > weegschaal) (Herfstfeest)
De herfstevening, dag en nacht zijn weer even lang. Vanaf nu wint de duisternis het van het licht. Ook Mabon is een oogstfeest, het tweede oogstfeest van de cyclus. Traditioneel het dankfeest voor de laatste oogst om de winter mee door te komen. Het is het feest om terug te kijken naar de afgelopen maanden en dankbaar te zijn voor de goede dingen in het leven. Dit is het oogstfeest van vruchten en noten, de gehele oogst is binnen gehaald, daar moeten we de komende winter veilig mee doorkomen.
Thema’s: oogst, dankbaarheid, balans
Kleuren: oranje, roodbruin


Samhain (uitspraak 'sjooween' of 'saun") - 31 oktober/1 november (Halloween)
Oud seizoensfeest uit Ierland. Voor de oude Kelten en heksen het begin van het nieuwe jaar en het begin van de winter. De aarde gaat nu rusten, ter voorbereiding op de nieuwe cyclus: de vruchten zijn afgestorven en de zaden verspreid. De lucht wordt grijs en koud. Voor de Kelten was Samhain de overgangsperiode tussen de zomer en de herfst. Men geloofde dat deze nacht de sluier tussen de wereld van het leven en de dood het dunst is en dat geesten door deze sluier heen konden komen. Hier komt dus het gebruik van Halloween vandaan. Dit is ook het feest om stil te staan bij dierbaren die overleden zijn. Dood is bij enkele tradities geen treurige gebeurtenis, maar het begin van wedergeboorte. Het is een oogstfeest en een slachtfeest. Laat los wat je niet meer nodig hebt, doorbreek oude patronen waar je niet veel aan hebt en zaai nieuwe dingen. Begin met kleine stappen en wees dankbaar voor alles wat er afgelopen jaar op je pad is gekomen.
Thema’s: dankbaarheid, overleden dierbaren,
afscheid nemen / loslaten (van wat je niet meer nodig hebt)
Kleuren: bruin, oranje, roodbruin, zwart
 
Yule (uitspraak 'joel') - 21 december (Midwinter)
Dit is de winterzonnewende. Dit is de langste nacht van het jaar en is dus het feest van de terugkeer van het licht; van nu af aan worden de dagen weer langer. Het groen in de vorm van bijvoorbeeld een kerstboom en hulst en de kaarsjes in huis herinneren aan het leven en het licht wat in de lente weer merkbaar zal worden. De tijd om kaarsjes te branden, het naderende licht weer te verwelkomen. Mocht je met hout een vuur kunnen maken bewaar dan de as in een emmertje, want “de as van Yule” is heel goed bruikbaar om de aarde met Imbolc (2 februari) vruchtbaar te maken.